Процедури, включващи използването на басейни, душове, парни бани и сауни, топли и студени бани, вани – билкови и ароматерапевтични, питейно лечение.

Басейни-комбинирано действие на обикновената или минералната вода с механичния фактор /движението на тялото/ – активно, извършвано от самия пациент или пасивно, извършвано с помощта на подемната сила на водата

Душ-процедура за обливане или масажиране, според силата на водната струя. Има успокояващ, тонизиращ и закаляващ ефект. Видове – класически душ, душ ”Шарко”, контрастен душ.

Класически-водолечебна процедура, при която се въздейства на тялото седнал или прав, с няколко струи вода, с определена температура и налягане. Използват се предимно механичните и температурни свойства на водата.

Душ терапия – хладък душ при Т 35-37 С, с налягане 1,5-3 атмосфери. Процедурата е препоръчителна за сваляне на напрежението.

Контрастен душ– процедура, при която се редуват горещи и студени водни струи. Използва се душова катедра. Има тонизиращ ефект, стимулира кръвообращението.

Минерални вани – лечение с минерална вода чрез потапяне на тялото. Лечебния ефект се дължи преди всичко на специфичните съставки на лечебни газове, минерални соли и микроелементи.

Таласотерапия – означава морелечение и включва освен използване на морска вода и използване на особеностите на морския климат.

Хидромасажни вани :

Тангентор – /вана с подводно-струев масаж/- чрез водна струя с налягане. Ефекта е на комбинираното въздействие на механичния фактор на водата с балнеологичния ефект на минералната вода.

Джакузи – хидромасажна вана, в която има монтирани дюзи свързани с циркулационна помпа, която предизвиква въртеливо движение на водата с различна интензивност и посока.

Парна баня – Използва се лечебното действие на водата под формата на пара, с висока температура.

Сауна – гореща сухо-въздушна процедура, при която се използва висока температура на въздуха при ниска относителна влажност. Сауната се комбинира с хладен душ или басейн, с кратки почивки между тях. Благоприятства цялостен релакс и дезинтоксикация на организма.

Подводна лечебна физкултура – в басейн с минерална вода, с температура 36-37 С  се изпълняват определени упражнения под ръководството на рехабилитатор или кинезитерапевт, чрез плавни движения, съпротивлението на водата осигурява по-добра подвижност на ставите, както и релаксиращ ефект.

Питейно лечение – минералните води, приети вътрешно чрез пиене, оказват своето действие върху лигавицата на стомашно-чревния тракт, отличен ефект при  чернодробно-жлъчни заболявания, бъбречно-урологични, при обща интоксикация на организма и др. От изключително значение е правилното дозирано приемане на минералната вода, определено от физиотерапевт /балнеолог/, като продължителност, количество, честота и състав на минeралната вода.

Иригации – използването на минерална вода за промивки на назофарингса, гаргари и др. с лечебна цел.

Инхалации – Правят се с минерални води медикаменти, а също така и с етерични масла. Имат антибактериално, противовъзпалително действие, регенериращо, отхрачващо, стимулират местния и общия имунитет, въздействат не само на органите, но и на целия организъм. 

vodolechenie
hidromasajni vani
dush terapia

Лечение чрез движение. Тя е най-важната част на рехабилитационната програма при редица болни и особено при инвалидите, защото възстановяването на увредени или загубени функции не е възможно без целенасочено лечение и чрез движение.

Активната  кинезитерапия включва: лечебна гимнастика, игри /спортни и забавни/, елементи от спорт, трудотерапия /целенасочена трудова дейност, съобразена със състоянието на болния/, теренно лечение /лечебно ходене/ и др.

Пасивната кинезитерапия включва: различни видове масаж /частичен или на цяло тяло/.

Механотерапия – същността й се състои в това, че се извършва с пасивни движения, извършвани от уреди и апарати. Роше се използва при суспенсионна и пулитерапия. Чрез нея се подобряват лимфо- и кръвотокът, подобряват се трофичните процеси в мускулите и ставите.

Мануална терапия – мекотъканни техники и манипулации за отстраняване на функционални блокажи на ставите на гръбначния стълб и на периферните стави. Тя е алтернативен метод за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите. Лекува се с различни похвати – наместване, притискане, усукване и др. на гръбнака или крайниците.

Пневмомасажът е метод, при който за масажно въздействие се използват въздушни вълни посредством специални апарати: ”Вакузан”, “Интелект” и др.

Акупресура е вид масажна практика, която използва философията на акутерапията. Според нея тялото е покрито със стотици енергийни центрове, които могат да бъдат въздействани с цел отпускане, генериране на енергия или постигане на хармония със себе си. Акупресурата използва специфични техники на натиск, последователни докосвания.

manualna terapiq 1

Това е раздел от физикалната терапия, който обхваща приложението на инфрачервените /ИЧ/, видимите /ВЛ/ и ултравиолетовите лъчи /УВЛ/ от светлинния спектър за лечебни и профилактични цели. Източници на въздействие са: живачно-кварцова лампа, солукс, инфраруж.

Характерно за светлината – биологично /усилва обменните процеси в организма/ и бактерицидно действие. Успешно се прилага при лечение на рахит, при диабетно болни – понижаване на кръвната захар, наблюдава се понижаване съдържанието на холестерола, повишават се защитните и имунобиологични реакции на организма.

svetlole4enie

Използването на електрически ток в областта на медицината  се нарича електротерапия. Електропроцедурите се прилагат при възпаления и болки на опорно-двигателния апарат и периферна нервна система, при парези, парализи, при хронични гинекологични, при хронични заболявания на дихателните пътища, заболявания на храносмилателната система и други. Апаратите, с които разполагат базите ни са с  високоефективни характеристики и отговарят на съвременните изисквания.

Нискочестотни токове:ГалванизацияГалваностат- галваничният ток оказва своето въздействие преди всичко върху кожата и намиращите се в нея нервни рецептори. Важно обстоятелство е, че оказва лечебен ефект не само местно / в областта на въздействие /, но и отдалечено въздействие.

Електрофореза – комбиниран лечебен метод, при който чрез галваничния ток се въвеждат в организма различни лекарствени вещества.

Диадинамичен ток – Бипулсатор – физиологичното действие – изразен болкоуспокояващ и съдоразширяващ ефект, едно от най-добрите средства против болката, а в комбинация с обезболяващи медикаменти – значително се увеличава продължителността на анестезията.

Електростимулации – прилагат се локално и рефлекторно при мускули с нарушена инервация (или при периферно-нервни увреди). Локално се прилага на релативно отслабните мускули, антагонисти на спастичните.

 1. Средночестотни токове:

Синусоидално модулирани токове – имат обезболяващо и подобряване трофиката действие на ставно-мускулния апарат.

Интеферентни токове – образува се в тъканите в резултат на кръстосването на два тока със средна честота. Отличен лечебен ефект при контрактури, атрофията на Зудек, ускоряване на калусообразуването.

 1. Високочестотни токове:

Микровълнова терапия – Радар– Подходящ при болни с травматичен неврит, следоперативни инфилтрати, максиларни синуити, отити, хронични аднексити, простатити, артрозни заболявания, ревматоиден артрит, остър бронхит, астма и др. с изразен противовъзпалителен ефект.

Ултрависокочестотни токове – УВЧ лечебния ефект се основава на ендогенно образуваната топлина, която притежава хиперемиращ, антиспазматичен, болкоуспокояващ ефект и се явява мощен стимулатор на имунобиологичните и регенеративни процеси в организма.

Ток на Д,Арсонвал Има  изразено трофично действие и ускорява регенеративните процеси при варикозни /атонични/ рани.

 1. Ултразвукова терапия извършва микромасаж на тъканите чрез преобразуване на енергията в топлинна по този начин ултразвукът бързо разнася отоците, има отличен лечебен ефект при възпалителни процеси от травматичен и нетравматичен произход.

Ултрафонофореза – представлява въвеждане на лекарствени вещества в организма през неувредена кожа, посредством ултразвук. Важно – УЗ действа като катализатор, ускоряващ резорбцията и дифузията на лекарствените вещества, усилва тяхното въздействие и образува депо на мястото на патологичния процес. Широко се използва при заболявания на опорно-двигателния апарат.

 1. Лазерна терапия:

Лазер е насочен лъч с постоянна дължина на вълната. Физиологично действие – биостимулиращ ефект, регенерация на тъканите – кожа, мускули, стимулиране на имунната система, обезболяващо и противовъзпалително действие, активира метаболитните процеси и подобрява кръвооросяването на тъканите.

Лазерпунктура – метод, при който без да се нарушава целостта на кожата се въздейства в акупунктурните точки с лазерния лъч. По рефлекторен път се възстановява нарушената функция при травматични и ортопедични заболявания, неврологични, алергични, гинекологични, стоматологични, кожни и др.

 1. Магнитотерапия – В медицинската практика се използва постоянно, нискочестотно, променливо и импулсно магнитно поле. Лечебното действие се осъществява, като даден участък от тялото се поставя в сферата на магнитното силово поле, под въздействие на което се създава колатерална съдова мрежа със съдоразширяващ, противоалергичен, противовъзпалителен и противооточен ефект. Това е единствената електропроцедура, която може да се ползва при наличие на чуждо тяло в или над засегнатата зона /гипс, метални шини и др./. Тази терапията оказва изключително добро противовъзпалително и болкоуспокояващо действие при заболявания на опорно-двигателния апарат, следфрактурни състояния и заболявания на периферната нервна система , луксации, дископатия, ишиас, лумбаго и др.

 

Резонансна магнитофореза – иновативен инструментален метод за трансдермална доставка на медикаменти посредством специални гелове.

Апаратът GunaPhoresis работи на принципа на РЕЗОНАНСНА МАГНИТОФОРЕЗА, т.е. трансдермална доставка на активни съставки. Специален генератор на магнитно поле със СНЧ (свръхниска честота = < 100 Нz) и нисък интензитет (< 100 G) .

Специалното магнитно поле генерирано от GunaPhoresis не само действа на мембранната пропускливост съгласно добре известните механизми на традиционната магнитотерапия (активиране на Йонните помпи, повишена периферна циркулация и съответно увеличение на притока на кислород и др.), но неговата сила и действие се модулира от цифровите биофотонни сигнали на продукта генерирани от преносимо устройство на резонансната магнитотерапия.

Преимущества на резонансната магнитофореза:

 • Всеки медикамент може да бъде нанесен директно върху засегнатата от дадено заболяване област или козметичен дефект;
 • Няма загряващо действие;
 • Няма електрическо въздействие;
 • Има висок проникващ потенциал;
 • Позволява персонализирано лечение;
 • Действа в синхрон с класическите хомеомезотерапевтични техники.
elektroterapia

Термотерапията включва топлотерапия и криотерапия.

Топлотерапия – използва се екзогенна топлина, получена от нагрети-парафин, пясък, кал и др. с лечебна цел. Действа успокояващо, противовъзпалително, антиспастично, допринася за образуването на биологично активни вещества в тялото, които помагат при комплексното лечение на заболявания на различни органи и системи.

Криотерапията представлява лечение със студ /лед/. Прилага се най-често при травми, изкълчвания, артрит, подагрозен пристъп, когато са в остра фаза. Използва се и за отпускане на спастични мускули в слединсултно състояние.

krioterapiq 2

Основна група болести, при които е подходящо калолечението, са заболявания от  възпалителен или дегенеративен характер: заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната и централната нервна система, болести на половите органи /изключителен ефект при стерилитет с генеза от двата пола/, кожни болести /особена значимост при псориазис/.

Видове процедури:

кални апликации /апликационен метод/ – се нанася нагрят до температура /38-40˚С/ слой лечебна кал с дебелина 5-6 см, при торфолечението 6-8 см.;

кални вани – във ваната с минерална или морска вода се разрежда 20% кал при температура 37-38˚С;

кавитарен метод – прилага се при хронични възпалителни гинекологични и андрологични заболявания, особено при женски и мъжки стерилитет;

египетски метод – древен и предпочитан метод. На открито тялото се намазва със затоплена гъста кал, лежи се до напукване на маската и накрая тялото се облива с топла минерална или морска вода.

kalolechenie3

Използване на благоуханни етерични масла, като начин за лекуване и за подобряване на общото състояние.

Ползват се по няколко капки от етерично масло с комбинация от аромати. Основно правило за етеричните масла е тяхната външна употреба – през кожата /масажи, вани/, чрез дихателните пътища /вдишване/ – под формата на лекарствени препарати.

масаж – масажът се извършва с ароматичното масло. То се приготвя като към растителното масло се добавят няколко капки етерично масло. Ефекта е двоен – от масажа и от вида на маслото.

вана – един от най-ефективните начини за въвеждане на растителните масла в тялото, оказвайки мощно въздействие върху целия организъм. Могат да бъдат и частични – само за ръцете или краката.

Woman Receiving Massage